Warning: Creating default object from empty value in /home/sportend/public_html/nocturnobg/modules/mod_k2bnr_content/helper.php on line 148
Entertainment

Entertainment

В нашия регион има отлични условия за изживяването на редица екстремни приключения, като полет с парапланер, скално катерине. А и той e много добър за любителите на лова и риболова.

Берковската планина, с най-висок връх Ком/2016 м/ разполага с най-добрите в западна Стара планина условия за развитие на ски алпийски дисциплини: ски спускане, слалом, бягане.

Спортно-туристическата зона е разположена в Берковския дял на Стара планина, от кота 900 до кота 1940 м надморска височина.

Релефът е разнообразен,с наклон между 10 и 50% .климатът е с добра устойчивост на снежна покривка- 4 месеца
КОМ- Берковица разполага с добре поддържана и ежедневно обработвана алпийска писта с дължина от 1,5 км, която снабдена с един влек от типа котва, а също така разполага и с детския влек.
Общата дължина на влека е 800 км..

Районът привлича с красива девствена природа и неразвита урбанизация.
Той е невероятно място за каране на ски на спокойствие, за семейства с деца и за начинаещите скьори има ски-учители - 10 лв. индивидуални занятия, ски оборудование под наем: от 15 до 30 лв..

Интерес представляват следните маршрути и забележителности:

Района на „Здравченица“ – на 9 км. от Берковица. Голяма открита поляна в подножието на връх „Здравченица“ (1176 м), с възможност за развитие на конен спорт и колотуризъм. Прехода до района е за около 4 часа с маршрут по долината на „Женска река“. Другият маршрут е от с. Черешовица за около 3 часа.

„Хайдушки водопади“ – 9 км. от града. Защитена местност, разположена в красивата долина на „Голяма река“. По този маршрут е изградена екопътека – маршрута тръгва от местността „Бачилището“, при водослива на „Голяма река“ и „Къса река“, пресича две реки – „Сливашка бара“ и „Средна бара“, по които има няколко водни каскади. По пътекат се откриват великолепни гледки към местностите „Къси дел“ и „Тузлата“. Преходът е средно тежък с времетраене 4 часа и максимална денивелация 340 м. Желателно е да има водач, а куристическата екипировка е задължителна.

Местността „Синия вир“ – на 3 км. югозападно от града в долината на река Шабовица. Вира е дълбок повече от 1 м., водата е кристално чиста и ледено студена. Тук запалените рибари могат да се отдадат на своята страст – да ловят планинска пастърва в бистрите води. Подходяща за еднодневни излети.

Местността „Ашиклар“  – разположена на 3.5 км. от града, в полите на Стара планина. Предпочитано място за излети и разходки.

Лесопарк „Калето“ – издига се на север от града.На хълма калето (515 м. н. в.) има разкопки от римско време. От него се открива панорамна гледка към Старопланинското било, гр. Берковица и иколностите. Лесопаркът предлага възможности за краткотрайни излети за тазлични категории туристи.

Contact us

E-mail
Name
Message