Warning: Creating default object from empty value in /home/sportend/public_html/nocturnobg/modules/mod_k2bnr_content/helper.php on line 148
История

История

Първите сведения за историята на града датират от първото хилядолетие пр.н.е. По това време берковският край е обитаван от тракийското племе мизи, а в средата на хилядолетието тук отсядат сродните трибали. Те отглеждали пшеница и овце, обработвали желязо и добивали злато в поречието на реките Златица и Врещица. В началото на новата ера в областта се настанили римляните, които романизирали местното тракийско население и способствали за развитието на икономика и културата. Археологическите паметници от това време са разкрита римска вила край с. Калиманица, разкопките на Берковското кале, Лесковското градище и некропола край него, земления бент под с.Котеновци, свързан с промива­нето на злато, каменната  пластика, накитите, монетите, оръдията на труда и оръжията, битовата и строителна керамика, които се съхраняват в Исто­рическия музей на града. Берковският край преживява съдбата на Пър­вата българска  държава, на Византийското робство, на Второто българско царство и падането му под Турско робство.

Освобождаването на Берковица от турско робство започва на 3 ноември и трае до 4 декември 1877 година.Цял месец руските войски организират разузнавания и водят сражения с турците, докато най-после последните напускат града. Четвърти Харковски улански полк на полк.Ертел идва от север през Кутловица /Монтана/ - с.Боровци и тържествено влиза в Берко­вица. След освобождението градът остава околийски административен център, но се развива сравнително бавно. Берковица постепенно загубва своето стопанско значение. От околията се откъсват много селища. Редица занаяти замират. Населението се препитава от земеделие, кираджилък и грънчарство.
За 70 години се построяват гимназията, столарското училище и началното училище „Кирил и Методи”, две банки и още няколко по-малки обществе­ни сгради. През войните загиват 86 души.
Истински растеж на града в икономическо и културно отношение се извършва през втората половина на ХХ век, когато са построени много заводи: дървообработващ, за абразивни инструменти,  мрамор, пластмаси, метал и други предприятия. Градът е благоустроен. Изграждат си нови училища, читалище, музей, художествена галерия, минерална баня, стадион, спортни площадки, почивни станции и туристически хижи.

В настоящото време Берковица се е ориентирала към развитие на туризма. 
 

Запитване

Вашият е-мейл
Вашето име
Съобщение